Aceste repere sunt doar orientative și nu obligatorii.
Structura reportajului VIDEO ( pentru secțiunile 1, 2 și 3) poate conține, de exemplu: genericul de început, teaser, lansarea documentarului, genericul de final.
- Reportajul poate include sau nu diferite personaje, se poate baza pe un cumul de interviuri/relatări și o succesiune de personaje, poate fi spusă în ordine cronologică sau prin reveniri în trecut (flashbacks). Se poate concentra, de asemenea, pe o persoană care este filmată în diferite situații.
- Se pot folosi diferite moduri de a filma și diferite cadre (vedere panoramică, planuri apropiate, detalii).
- Sunetele și imaginile folosite la construcția unui mesaj pot fi: vocea naratorului în voice over, cuvintele fiind alese dintr‐un text strategic sau informativ; vocile personajelor: cine, unde și cum este intervievat (în mișcare, static, într‐un loc sau mediu special); sunete ambientale sau reale (ele consolidează construcția liniară a povestirii și efectele realității); muzică (acompaniază filmul, tranzițiile și mișcările, contribuie la efectele dramatice și artistice).
- Se pot folosi tipuri diferite de personaje: experți (cercetători, oameni de știință, politicieni…) și oameni obișnuiți (actori, martori, victime ale unei situații).
- Reportajele se vor realiza în orice format compatibil în redare pe PC.
Structura reportajului SCRIS (pentru secțiunea: Copiii Ucrainei și războiul) va avea ca repere:
- Prezentarea faptelor având jurnalistul ca martor sau ca participant la eveniment;
- Selecția însușirilor informatiei specifice evenimentului, spre exemplu: captarea interesului uman, conflictele, consecintele și ierarhizarea acestora;
- Stabilirea unghiului de abordare și strategia de colectare a informației, spre exemplu:
o prezentarea faptelor și detaliilor, din perspectiva realității obiective și din narațiunile localnicilor;
o prezentarea faptelor din perspectiva modului în care acționează autoritățile;
o prezentarea faptelor din perspectiva rudelor, prietenilor, celor ce au suferit ca victime.